fbpx

Dječiji neurodermatitis – Kako postupiti

Ljuskasta koža, svrbež… Dječiji neurodermatitis može biti neugodan za roditelje i dijete, a može imati mnogo uzroka. Međutim, nema razloga za brigu, jer postoji mnogo toga što možete učiniti da ublažite simptome Vašeg djeteta. 

Dobra briga za kožu osjetljivu na ekcem ne znači samo nanošenje dobre kreme. Sakupili smo sve važne informacije koje će Vam pomoći da zaštitite bebu od atopijskog dermatitisa na najbolji mogući način, kao i da prođete kroz teške periode svake sezone sa bebom bez stresa – i ima mnogo toga za otkriti!

Šta je dječiji neurodermatitis?

Neurodermatitis je jedna od najčešćih kožnih bolesti kod djece. Simptomi koji se mogu pojaviti kod beba i male djece uključuju svrbež, ljuskavu kožu ili čak tjemenjaču. Često, znakovi bolesti postaju slabiji kako djeca stare i na kraju potpuno nestaju. Međutim, neurodermatitis se može zadržati i u odrasloj dobi. Ako Vaša beba ima atopijski dermatitis, postoji mnogo isprobanih i testiranih savjeta za liječenje i njegu. Saželi smo ih za Vas u ovom blogu.

Kako se razvija dječiji neurodermatitis?

Uzroci dječijeg neurodermatitisa još uvijek nisu u potpunosti shvaćeni. Ali postoje neki faktori koji mogu izazvati ili uzrokovati neurodermatitis:

Genetska predispozicija 

Bolesti kože se mogu naslijediti. Na primjer, ako jedan roditelj ima atopijski dermatitis, povećava se i vjerovatnoća da će beba dobiti istu bolest kože. Ako su oba roditelja pogođena, vjerovatnoća da će beba razviti neurodermatitis je prirodno još veća. 

Alergije i faktori okoline 

Već postojeće alergije i faktori okoline također mogu uticati na razvoj kožnih bolesti. Za bebe koje imaju alergiju na određenu hranu, životinjsku dlaku ili čak polen, veća je vjerovatnoća da će biti pogođene neurodermatitisom. Sa takvom početnom situacijom često se mogu javiti takozvani komorbiditeti, odnosno nekoliko bolesti koje postoje istovremeno. Ako Vaša beba pati od neurodermatitisa, druge bolesti mogu izbiti istovremeno. 

Faktori koji mogu doprinijeti izbijanju atopijskog dermatitisa: 

 • Netolerancije na određene vrste hrane
 • Neudobna tkanina koja grebe kožu 
 • Alergije (polen, nikl, životinjska dlaka)
 • Proizvodi za njegu kože 
 • Deterdženti i sredstva za čišćenje
 • Topla voda
 • Stres, psihološki napor (na primjer zbog velikih promjena) 

Šta se može učiniti protiv dječijeg neurodermatitisa?

Ako Vaša beba ima neurodermatitis, patiti će od teškog svraba. Pored profesionalne medicinske njege, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste ublažili simptome. Njega kože je ključna. Naši savjeti su sljedeći: 

 • Dobra njega kože: Ako ne vodite računa o njezi vrlo suhe kože podložne ekcemu, simptomi se mogu pogoršati. Odaberite hidratantni balzam koji ćete utrljati na nadraženu kožu Vaše bebe.
 • Kratki nokti: Pobrinite se da nokti Vaše bebe nisu predugi, tako neće moći češati kožu. Pamučne rukavice također mogu pomoći protiv češanja noću.
 • Redovno kupanje: Kupanje može ublažiti simptome neurodermatitisa. Pobrinite se da voda ne bude toplija od 35 stepeni. Ne kupajte svoje dijete duže od 10 minuta, da se ne bi prehladilo. Trebali biste razgovarati sa svojim pedijatrom o tome da li i koje aditive za kupanje koristiti. Uvijek nanesite hidratantnu kremu nakon kupanja. 
 • Odgovarajuća i udobna odjeća: Znojenje povećava simptome dječijeg neurodermatitisa. Stoga se uvijek pobrinite da odjeća Vaše bebe bude prozračna i dovoljno labava. Kada kupujete novu odjeću, pažljivo je operite prije nego što je prvi put obučete na bebu.
 • Zaštitite svoju bebu od nikotina: Izbjegavajte prostorije u kojima ljudi puše i učinite svoj dom nepušačkom zonom. Pasivno udisanje nikotina može pogoršati atopijski dermatitis bebe, a štetno je za zdravlje i općenito.
 • Odgovarajuća prehrana: Iako ne postoji prehrana posebno osmišljena za djecu sa atopijskim dermatitisom, važna je uravnotežena prehrana, jer je ključna za osobe sa problemima s kožom. Pazite na netoleranciju na hranu kod Vašeg mališana i prilagodite njegovu ili njenu ishranu u skladu s tim. 

Najbolji Naïf proizvodi za dječiji neurodermatitis

Samo najbolje za kožu Vaše bebe? U Naïfu su razvili niz proizvoda za njegu koji su idealni za bebe s kožom sklonom ekcemima. Naïf krema za njegu bez mirisa, na primjer, je svestrana i, štaviše, sadrži samo sastojke koje bebina koža zaista treba. Naïf  pjena za kupanje ne samo da je posebno nježna prema koži osjetljivoj na ekcem, već i osigurava puno pjenaste zabave s prirodnim mjehurićima. Oči ne peku tokom primjene!

Zaključak: Razvoj bebinog ekcema zavisi od mnogih faktora i uzrok još nije u potpunosti razumljiv. Međutim, postoji mnogo načina na koje svom djetetu možete pružiti brigu punu ljubavi i ublažiti pojave neurodermatitisa. Njega kože je na vrhu liste prioriteta, a može biti posebno prilagođena djeci uz Naïf asortiman prirodnih proizvoda za njegu kože.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 5% popusta

Naša internet stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pretraživanja. Pretraživanjem ove internet stranice pristajete na korištenje kolačića.
KORPA
Vaša košarica je prazna
Započnite s kupovinom!
Započnite kupovinu
0